Fantastik Edebiyat

FANTASTİK KİTAPLAR ÜZERİNE


Tolkien yüzüklerin efendisini yazmaya başladığında dünyada adeta bomba etkisi yapacak yeni bir türü keşfettiğini biliyor muydu bilmiyoruz.  Ancak bir edebiyat profesörünün elflerle ilgili düşünürken onlar için yeni bir lisan yarattığına bakarsak işini epey ciddiye aldığını söyleyebiliriz. Tolkien başlattığı orta dünya furyası aslında başlarken bitmişti. Çünkü Tolkien o kadar harika bir dünya ve o kadar güzel bir hikaye tasarlamıştı ki  peşinden gelenler ona yetişmekte soluksuz kaldılar. Bu yazımda Tolkien’ın yarattığı dünyaya onunla beraber giren diğer yazarları ve fantastik kurguyu inceleyeceğiz.
                Tolkien ile beraber adının anılması yerinde olacak olan yazarların başında Mervyn Peake geliyor. Gerçekten çok zarif bir yazım stiline sahip gormenghast üçlemesi ince ruhlara iyi gelecektir. son derece şık olan kitap iyi edebiyat ve güzel bir macerayı bir arada isteyenler için ideal.
                Tolkien ve Peake ile beraber isminin anılması yerinde yazar hiç şüphesiz Ursula K. Le Guindir. Fantastik edebiyatın kraliçesi ünvanını bence sonuna kadar hak eder. Kitapları incelikli bir üslup ve zerafetin anlamı gibidir. Aynı zamanda çok eğlenceli ve heyecanlı konular üstünden insanlık ve yaşam dersleri de verir. Türkçeye çevrilmiş birçok kitabı vardır ancak başlangıç için yerdeniz beşlemesi idealdir. Aslında bir üçleme olarak yazılsa da sonradan seriye eklemeler yapmıştır. En son olarak da altıncı kitap hikayeler olarak çıkmıştır.


                Bu üç yazarı okudunuz ve anladınız ki fantastik dünya tam size göre ve devam etmek istiyorsunuz; o zaman önünüzde koskocaman bir okyanus olduğunu size söylememde fayda var. Bu kocaman deryada kaybolmamanız için size biraz yardım edeyim. Öncelikli olarak bu yazarların ardından okumanız gereken ilk seri elbette ejderha mızrağı serisidir. İlk altı kitap. Şu anda yanılmıyorsam kitap sayısı yüzü geçti ve yazılmaya devam ediyor.  Weis ve Hickman ikilisinin elinden çıkan ilk iki seri, fantastik edebiyatın ve belki de edebiyat dünyasının en inanılmaz karakterlerinden birini ortaya çıkarmıştır. Raistlin. Raistlin çok genç bir büyücüdür ve aslında iyimi kötü mü belli olmayan bir büyücüdür. Bu yüzden de kırmızı cübbe giyer. Çok genç olmasına rağmen büyücülük sınavını geçer yani son derece de kuvvetli bir büyücüdür. Ancak sınavda lanetlenir ve hastalıklı bir hal alır. Gözleri kum saati şeklindedir ve etrafındaki her şeyin öldüğünü görür. Raistlin karakteri o kadar sevilir ki ikili devam kitaplarından altı tanesini (ki bir tanesi sadece raistlini anlatır) raistlin üzerine kurarlar.
                İkili Ejderha mızrağı serisi gibi başka serilerde yazmışlardır. Bunlardan en önemlisi bana göre ölüm kapısı serisidir ( ki bu başka bir yazının konusu). Ancak ejderha mızrağının ilk üç kitabı herkesin gönlünde ayrı bir yeri vardır.
                Bunların dışında ve bunların kalitesinde kitaplar arıyorsanız orta dünya değil ama gene bence fantastik sayılabilecek Asimov’un vakıf serisi, Frank Herbert’ in düne serisi ve Orsan S. Card’ın Ender serisini sayabilirim. Bunlarda ayrı bir dünya yaratılmış karakterler de bu dünyaya uygun şekil almışlardır.
                Bu serilerden hariç uzun bir seri okumak isterseniz de Zaman Çarkı serisi imdadınıza yetişir diye düşünüyorum. Her ne kadar yüzüklerin efendisi ile benzerlikler gösterse de ilerleyen kitaplarda seri özgünleşiyor.
                Size anlattığım bu kitaplar fantastik edebiyata giriş için başucu kitapları. Bir kapıyı aralayan anahtar gibi düşünün. Burada anlatmadığım Rovenloft dünyası, unutulmuş diyarlar dünyası gibi daha pek çok dünya mevcut. Eğer fantastik edebiyata başladıysanız ve ne okuyacağınızı ( bunların dışında) bilmiyorsanız size tavsiyem internet forumlarını takip etmenizdir. Kitaplar ve serilerle ilgili yorumları okumadan bu mecraya adım atmayın. Çünkü kolaylıkla onyedi-yirmibeş yaş gençliği için yazılmış kitaplardan birini yahut bir yüzüklerin efendisi klonunu alabilirsiniz. Bu da sizin şevkinizi kıracaktır. Blog yazarlarını ve blog yazılarını da takip ediniz. 
Son olarak taht oyunları sizce nasıl bitecek?? J
 iyi okumalar.

                Ali  Oğuzhan Vural

Yorumlar